Het molendorp

Nog niet zo lang geleden hadden veel Brabantse dorpen gehuchten en buurtschappen die verwijzen naar de molens die daar vroeger stonden.

Wie een beetje in het verleden van zijn of haar woonplaats graaft zal al snel op namen stuiten als Molenakkers, Molenhoeven, Molenberg en Moleneind. Meestal zijn deze woonkernen in de loop der jaren als woonwijk opgegaan in het dorp of de stad waartoe zij behoorden. De Molenstraat loopt daar niet meer naar een molen maar hij heet al sinds mensenheugenis zo, want molens waren er al in de grijze oudheid en ze werden vaak eeuwenoud.

In Lieshout staan nog altijd twee molens die mede door hun goede staat blikvangers zijn in het fraaie dorp. De eerste is de molen De Leest. Het is een ronde stenen bergmolen, in 1900 gebouwd door Frans Vorsters uit Helmond. Hij gebruikte onderdelen van gesloopte molens uit Schiedam. In 1907 werd de molen eigendom van de familie De Leest en in 1976 na overname door de gemeente grondig gerestaureerd. Deze korenmolen is hoewel bedrijfsklaar nu buiten bedrijf. Wel is hij op afspraak te bezichtigen. 

De tweede molen is de Vogelenzang of de Bettmolen en gebouwd in 1819. Ook hier werden onderdelen van Zuid-Hollandse molens gebruikt. In het begin was hij ingericht als oliemolen, kort daarna als korenmolen. Tot 1921 was hij in bezit van de familie Swinkels die hem doorverkocht aan Gerardus van der Linden. In 1933 ging het eigendom over aan Theodorus van Gerwen. Van Gerwen was tot 1949 molenaar en verkocht hem toen aan de familie Sanders en is nog steeds in hun bezit. De molen is nog altijd maalvaardig en kan op afspraak bezocht worden. Op de foto ziet u de Vogelenzang.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Herberg Tivoli aan de Binnen Parallelweg in Helmond circa 1890. Fotograaf onbekend.
Oirschots streekarchief
Jan de Beijer, tekenaar van vele Nederlandse dorps- en stadsgezichten in de 18de eeuw, tekende in 1738 de kaak van Helmond en van Deurne
Het afgebrande hotel St. Lambert in Helmond op 6 februari 1956. Fotograaf onbekend.
images/hourglass.png

ZOEKEN...