Wapen Laarbeek

Wapen Laarbeek

17 juli 1999: “In zilver een golvende dwarsbalk van azuur, vergezeld boven van twee molenijzers van keel en beneden van een lelie van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.”

Geschiedenis van het wapen
Het ontwerp van het wapen is gemaakt door de drie plaatselijke heemkundekringen, die daarvoor overleg hebben gevoerd met de secretaris van de Noordbrabantse Commissie van Wapen- en Vlaggenkunde. Voor een nieuw wapen werden geen kentekens uit de wapens der voormalige gemeentens genomen. De beide molenijzers, ontleend aan het wapen van de familie De Rover, representeren Aarle-Rixtel en Beek en Donk, waarvan zij in de middeleeuwen heer was; de lelie staat voor de wereldlijke heer van Lieshout, de Onze-Lieve-Vrouweabdij van Floreffe. De golvende balk staat voor de beek, waaraan de nieuwe gemeente haar naam ontleent. Zilver en rood waren de kleuren van de familie De Rover, blauw en zilver die van Maria, terwijl de blauwe beek als natuurlijk kan worden beschouwd. Bij Koninklijk Besluit van 17 juli 1999 nr. 99.002963 werd het wapen met bovenstaande beschrijving verleend.

Bronnen
Jan Melssen, ‘Wapen en vlag voor de nieuwe gemeente Laarbeek’, Van Schild en Vaan VII (2000) 18-20.
H.Th.M. van Beek, ‘Laarbeek’, Van Schild en Vaan VII (2000) 33-34.
Jan Melssen, ‘Naschrift’, Van Schild en Vaan VII (2000) 34-35.
O. Schutte, ‘Het wapen van de nieuwe gemeente Laarbeek’, De Nederlandsche Leeuw 118 (2001) 382.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Francois Albers Pistorius zittend op een blad van de Victoria Regina, een reuzenwaterlelie.
Jan de Beijer, tekenaar van vele Nederlandse dorps- en stadsgezichten in de 18de eeuw, tekende in 1738 de kaak van Helmond en van Deurne
Gebied Aarle-Rixtel
images/hourglass.png

ZOEKEN...